فیزیوتراپی سکته مغزی ،برای اینکه بتونیم در برابر عوارض و خطرات سکته مغزی در امان باشیم، لازمه تا بعد از انجام فوریت های پزشکی از یک متخصص فیزیوتراپی کمک بگیریم تا سریع تر بهبودی لازم رو بدست بیاریم. برخی افراد بنا به دلایلی ترجیح میدن فیزیوتراپی رو در منزل انجام بدن. تو این مطلب درخصوص فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل بیشتر صحبت می کنیم و با شرایط انجامش آشنا میشیم.
سکته مغزی چیست؟
سکته مغزی از مشکلات مغزی بسیار رایجی هست که متاسفانه برای تعداد زیادی از انسان ها رخ میده. علت اصلی بروز چنین مشکلی عدم خون رسانی درست به مغز هست که میتونه باعث بشه تا سلول های مغز دچار کمبود اکسیژن بشن. قطعا از کار افتادن سلول های مغز میتونه در صورت دیر اقدام کردن، منجر به مرگ فرد بشه. پس اولین مورد درخصوص مقابله با سکته مغزی اقدام سریع و انجام فوریت های پزشکی هست.
بعد از انجام تمامی مراحل اضطراری جهت جلوگیری از مرگ بیمار، لازم هست تا برنامه فیزیوتراپی دقیقی تنظیم بشه. این برنامه به بیمار کمک میکنه تا توانایی های از دست رفته ش رو دوباره بدست بیاره. فیزیوتراپی سکته مغزی تاثیر بسیار مهمی در کاهش دردهای عضلانی بعد از سکته داره. برخی افراد برای انجام فیزیوتراپی به مرکز درمانی مربوطه مراجعه می کنند و برخی تمایل دارند در منزل این کار رو انجام بدن.
فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل
فیزیوتراپی سکته مغزی بسته به شرایط بیمار و نظر اون میتونه در مکان های متفاوتی انجام بشه. این محل ها عبارتند از:
• بیمارستان
• منزل
• کلینیک های تخصصی
بعد از اینکه اقدامات درمانی ضروری رو در بیمارستان یا مرکز درمانی مربوطه انجام دادید میتونید برای ادامه مراحل درمان که شامل فیزیوتراپی هست به منزل مراجعه کرده و مسیر بهبودی رو از خونه ادامه بدید. برای اینطور موارد همیشه متخصصانی وجود دارند که در تمام مراحل در کنار شما بوده و همراهیتون می کنند. خدمات فیزیوتراپی شامل موارد مختلفی هستند که تمامی این شرایط و خدمات بین شما و فیزیوتراپیست به طور دقیق هماهنگ و برنامه ریزی میشن. اینکه نیاز به چه نوع حرکات و وسایل ورزشی دارید و چه مراقبت هایی رو در طول درمان باید در نظر داشته باشید، همگی شامل این برنامه ریزی هستند. در بخش بعدی به مراحل انجام فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل اشاره می کنیم.
مراحل فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل
فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل به جلسات متعددی تقسیم میشه و در هر جلسه اقدامات و تمرین های خاصی انجام میشه. در ادامه با مراحل فیزیوتراپی در منزل آشنا میشیم. اولین جلسه فیزیوتراپی در منزل مخصوص ارزیابی بیماره، تو این جلسه تراپیست با وضعیت جسمانی و عملکردی بیمار به خوبی آشنا میشه و شرایط اون رو مورد بررسی قرار میده تا براساس این شرایط برنامه فیزیوتراپی رو تنظیم کنه. تو این جلسه ارزیابی هایی درباره پرونده پزشکی بیمار صورت می گیره و همچنین مشخص میشه که فرد قبل از سکته مغزی دقیقا به چه میزان تحرک بدنی و فیزیکی داشته. برای تشخیص بهتر سطح عملکرد بیمار، تراپیست تست های مخصوصی رو در نظر می گیره که مهم ترین این تست ها به شرح زیر هستند.
• تست دامنه حرکت بیمار منزل
• میزان اسپاسم عضلانی
• قدرت بدنی بیمار
• میزان تحرک در تخت
• میزان توانایی و قدرت بیمار در انتقال از تخت به صندلی و بالعکس
• توانایی و قدرت راه رفتن بیمار
• تست امکان استفاده از وسایل کمکی
• تست پله ها
• سنجش تعادل بیمار و در عین حال حفظ ایمنی او
تمامی این موارد میتونن طی یک یا چند جلسه انجام بشن و در نهایت فیزیوتراپیست براساس نتیجه گیری های گرفته شده از تست ها اقدام به تنظیم یک برنامه ورزشی اصولی میکنه که بیشترین کمک رو به بیمار داشته باشه. این برنامه ریزی میتونه در کنار همکاری خانواده بیمار به بهبودی و بازیابی توان از دست رفته فرد کمک زیادی بکنه.
فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل با راه رفتن
یکی از هدف های اصلی در فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل شروع راه رفتن و آموزش صحیح اون تا حصول نتیجه هست. اینجا حضور یک فیزیوتراپ ماهر میتونه روند بهبودی رو سرعت ببخشه. فیزیوتراپ در تمام مراحل به بیمار کمک میکنه تا بدون اضطراب و دلسردی اولین قدم های خودش رو برای یک پیاده روی سبک و ساده برداره. علاوه بر این، وجود وسایل کمکی مثل انواع واکر و عصا میتونن روند درمان رو راحت تر کنند. تو این زمینه فیزیوتراپ تمام تلاشش رو میکنه تا بیمار به بهترین شکل ممکن راه رفتن عادی رو شروع کنه.
فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل با تحرک در تخت
این احتمال برای بیماران زیادی وجود داره که بعد از سکته مغزی حتی از امکان تحرک ساده روی تخت هم محروم باشند. فیزیوتراپ ها برای این مشکل هم اقدامات لازمی رو در نظر میگیرن که در ادامه به چند نمونه از این اقدامات اشاره می کنیم.
• تمرین غلط زدن آهسته روی تخت
• تمرین نشستن
• تمرین بلند کردن پاها برای بازیابی قدرت لگن
• تمرین مخصوص شانه ها برای حرکت موثر روی تخت
• تمرین جابجا شدن در حالت نشسته و…
هرکدوم از این تمرین ها بسته به شرایط و وضعیت بیمار انتخاب و اجرا میشن. تمارین ساده اما با تکرار انجام میشن، به گونه ای که بیمار دچار خستگی نشده و بتونه به تدریج حرکت موردنظر رو به درستی انجام بده.
جهت دریافت استعلام هزینه فیزیوتراپی در منزل اینجا کلیک کنید.
فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل با آموزش انتقال
اینکه بیمار بتونه از هر سطحی به سطح دیگه منتقل بشه هم، یکی دیگه از اهداف فیزیوتراپی سکته مغزی هست. این جابجایی میتونه از روی یک تخت به صندلی یا برعکس باشه. از علائم و عوارض بعد از سکته مغزی، ضعف و ناتوانی شدید در حرکت، اسپاسم های عضلانی و نبود هماهنگی در تحرک هستند که میتونه فرد رو در حرکت و فعالیت جسمانی با مشکل مواجه کنه. بنابراین فیزیوتراپ کمک میکنه تا این مشکلات با تمارین زیر به تدریج از بین برن.
• تغییر حالت از نشسته به حالت ایستاده و برعکس
• تغییر مکان و جابجایی از صندلی به تخت و برعکس
• جابجایی و انتقال از یک صندلی به صندلی دیگه
علاوه بر این موارد، وسایل مخصوصی وجود دارند که فیزیوتراپ به کمک اون ها تمارین جابجایی و انتقال رو برای بیمار آسون تر میکنه. این وسایل برطبق نظر متخصص میتونه به خونه آورده بشه تا بیمار از اون ها استفاده کنه.