کامپوزیت ،زیبایی چهره و اندام چیزیه که همیشه در طول تاریخ مورد ستایش بوده و هست. زیبایی، اعتماد به نفس میاره و معمولاً باعث میشه افراد احساس بهتری نسبت به خودشان داشته باشن. خوشبختانه امروز انواع و اقسام روش های زیبایی چهره و اندام به وجود اومدن و طرفداران خیلی زیادی هم پیدا کردن. طوری که کمتر کسی پیدا می شه که حداقل از یکی روش های زیبایی استفاده نکرده باشه. از جلمه مواردی که تأثیر بسیار زیادی در زیبایی چهره فرد دارد داشتن دندان های مرتب و سفیده. به همین دلیل هم انواع روش های زیبایی برای دندان هم به وجود اومده. از جلمه این روش ها کامپوزیت دندان هست. در ادامه قصد داریم در مورد کامپوزیت و انواع اون صحبت کنیم.
کامپوزیت چیست؟
کامپوزیت دندان از جمله روش های زیباسازی دندان ها و بهبود طرح لبخنده. کامپوزیت ماده ایه که بیشترین کاربرد آن در دندانپزشکی برای پرکردن داندانه، اما کاربرد دیگه اون در زیباسازی دندان هاست. این ماده همرنگ دندانه و به همین خاطر کاربرد زیادی برای بهبود ظاهر دندان ها داره. با کشیدن یک لایه لازک از کامپوزیت روی دندان ها، نقص های دندان رو می پوشونن که به این لایه نازک روی دندان کامپوزیت ونیز یا باندینگ کامپوزیت دندان گفته میشه.
این ماده در ترکیب خودش موادی مثل گلاس، کوارتز و رزین داره که باعث سخت شدن اون میشن. کامپوزیت در حالت عادی و زمانی که روی دندان کشیده نشده، ظاهری مانند قوام خمیر داره و دارای دسته بندی هایی به شکل سرنگه و رنگ تیره داره. با تابش نور به روکش کامپوزیت، دندان ها حالت درخشان و زیبایی پیدا میکنن.
کاربرد کامپوزیت در دندانپزشکی
از این ماده در دندانپزشکی با اهداف مختلفی استفاده میشه. به دلیل اینکه خیلی سفته، برای متصل کردن براکت به دندان ها در دمان ارتودنسی کاربرد داره. کاربرد دیگه اون برای ترمیم و پرکردن دندان و همچین پوشاندن عیب های ظاهری دندانه.
ناگفته نمونه که علاوه بر کامپوزیت، از مواد دیگه ای مثل طلا، آمالگام و مواردی از این قبیل هم استفاده میشه؛ اما این مواد اگه برای دندان های جلویی استفاده بشن، جلوه خوبی ندارن، به همین خاطر بیشترین کاربرد این ماده برای دندان های جلویی هست. از اونجایی که این ماده سفید رنگ، طیف رنگی گسترده ای داره، این امکان رو به شما میده که متناسب با رنگ پوست و دندان های دیگه خودتون، رنگ اون رو انتخاب کنین.
برخی افراد برای زیبایی هر چه بیشتر لبخندشون، دوست دارن از کامپوزیتی با درجه سفیدی و درخشندگی بیشتر استفاده کنن.
کاندیدای مناسب برای کامپوزیت دندان
افرادی که مشکلات زیر رو دارن، می تونن برای کامپوزیت اقدام کنن:
• فردی که رنگ دندوناش تغییر کرده و روش های دیگه زیبایی دندان مؤثر نبوده.
• وقتی دندان های جلویی کوتاه بلند باشن.
• دندون ها شکستگی دارن و یا لب پر شدن.
• فردی که دندان های جلویی اون در حد جزئی کجه، به جای ارتودنسی از کامپوزیت استفاده میکنه.
• کسی که میخواد دندانهای جلوییش را پر یا ترمیم کنه، کامپوزیت جایگزین لگام میشه.
نکته: افرادی که فاصله دندان های اونا زیاده، نمی تونن از کامپوزیت استفاده کنن. همچنین افرادی که به بهداشت دهان و دندانشون اهمیت نمیدن، بهتره سمت کامپوزیت نرن.
همچنین اگه فردی دندان های پوسیده داره یا ریشه دندان هاش مشکل داره و موارد این چنینی، باید اول این مشکلات رو حل کنه تا آماده کامپوزیت بشه.
هدف از انجام کامپوزیت دندان
روکش های کامپوزیت با اهداف زیر استفاده می شن:
• ترمیم دندان
• برطرف کردن نواقص جزئی با هزینه کم
• سفید و درخشان کردن دندان ها
مراقبت های بعد کامپوزیت
• کامپوزیت ها معمولاً ماندگاری خوبی دارن؛ البته در صورتی که بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت بشه. اگه این مورد رو رعایت نکنین، باعث تغییر رنگ اونا میشه. باید به صورت مرتب از دهانشویه استفاده کنین.
• تا 48 ساعت بعد نصب کامپوزیت، چای، قهوه و نوشابه ننوشید.
• تمام توصیه هایی که دندانپزشک برای مراقبت از کامپوزیت به شما میکنه رو جدی بگیرین.
• از اونجایی که نباید به کامپوزیت ها فشار بیاد، هنگام خوردن مواد غذایی خیلی سفت، احتیاط کنین. هر چند اگه لب پر بشن یا بشکنن، امکان ترمیم اونا وجود داره؛ اما وقتی میشه جلوش رو گرفت چرا باید هزینه اضافه کرد.
• بعد از اینکه دندان ها کامپوزیت شدن، ممکنه تا چند وقت نسبت به گرما و سرما حساس بشن که البته طبیعیه و به مرور برطرف میشه.
هزینه کامپوزیت دندان
از مواردی که در قیمت کامپوزیت دندان تأثیر می ذارن عبارتند از:
• میزان کامپوزیت مصرف شده
• برند کامپوزیت
• تعداد دندان های کامپوزیت شده
• تبحر و تخصص دندانپزشک
• برطرف کردن پوسیدگی قبل کامپوزیت
تفاوت کامپوزیت و لمینت
لمینت و کامپوزیت هر دو برای زیبایی دندان ها کاربرد دارن و برای انجام اونها، یک روکش روی دنداها کشیده میشه. اما این دو روش تفاوت هایی هم با همدیگه دارن که شما می تونید با در نظر گرفتن اونا، یکیش رو انتخاب کنین. از جمله این تفاوت ها می شه به موارد زیر اشاره کرد:
• قیمت
قیمت یکی از فاکتورهای مهم برای انتخاب نوع روکش دندانه. کامپوزیت قیمت پایین تری نسبت به لمینت داره؛ یعنی در حدود نصف لمینت. متاسفانه هیچ کدوم از درمان های زیبایی، تحت پوشش بیمه قرار نمی گیرن.
• مراحل انجام و تعداد جلسات
مدت زمانی که طول می کشه تا دندانپزشک لمینت و کامپوزیت رو انجام بده یکسان نیست. در کامپوزیت ابتدا روی دندان ها رزین کشیده میشه و بعد اگه اضافه اومد، دندانپزشک اون اضافی ها رو می تراشه. در مرحله بعدی به اون نور خیلی شدیدی می تابونن تا رزین کاملاً روی دندان ها سفت بشه. برای اینکه رزین روی دندان حالت طبیعی به خودش بگیره، باید صیقل داده بشه. تو این روش به هیچ وجه دندان تراش داده نمیشه، بلکه فقط اضافی رزین تراشیده می خوره؛ بنابراین اگه زمانی نخواستین کامپوزیت داشته باشین، می تونین اونو بردارین. تمام این مراحل در یک جلسه قابل انجامه.
در لمینت، ابتدا باید دندانپزشک کمی از مینای دندان رو تراش بده و بعد قالبگیری کرده و به آزمایشگاه بفرسته تا روکش ها ساخته بشن. حدود 2 هفته زمان نیازه تا روکش ها آماده بشن. تو این مرحله، دندانپزشک لمینت های آماده شده رو به دندان می چسبونه. در لمینت، چون مینای دندان تراش خورده، بعداً دیگه بیمار نمی تونه اونا رو برداره.
• طول عمر
در طول سالها، از روش های زیادی برای افزایش طول عمر رزین استفاده شده، اما نتیجه قابل توجهی نداشته. لمینت نسبت به کامپوزیت طول عمر بسیار بیشتری داره؛ طوری که لمینت معمولاً 10 الی 15 سال ماندگاری داره؛ البته به شرطی که به خوبی از اونا مراقبت بشه. اما مدت زمان ماندگاری کامپوزیت، معمولاً 5 الی 7 ساله.